Wijze van Werken

MISSIE

Vitale mensen en Veerkrachtige organisaties. Als we daar met elkaar voor gaan, is het mogelijk  dit te realiseren.

SPECIALITEITEN

  • Gewend te werken met uiteenlopende disciplines en ervaring in een verscheidenheid aan rollen.
  • Gefocust op de aanwezige kwaliteiten, onbenut potentieel en ieders specifieke rol en positie.
  • Steeds weer op zoek naar mogelijkheden met oog voor de realiteit.
  • Met verhelderende en toepasbare concepten in mijn rugzak.

Ruim 30 jaar werken aan vitaliserend leiderschap en veerkrachtig samenwerken betaalt zich uit.

INSPIRATIEBRONNEN

Spiral Dynamics en Reinventing Organizations

gaan over de verschillende brillen waarmee jij en ik naar de werkelijkheid kijken. Spiral Dynamics is een manier om complexiteit in kaart te brengen en er mee om te gaan. Overtuigingen, identiteiten worden weergegeven door 8 waardensystemen, die van toepassing zijn op zowel individuen als op hele culturen. Weergegeven in een dynamisch spiraalvorming model van menselijk bewustzijn, met een hiërarchie van met kleuren aangegeven waardensystemen. Een spiraal, omdat die het beste onze evoluerende denksystemen in kaart brengt en hoe deze zich hoger en hoger ontwikkelen door niveaus van toenemende complexiteit.

Spiral Dynamics leidt tot grote helderheid en diepgaand inzicht in de veelomvattende patronen van de menselijke biologie, psychologie en sociologie. Patronen die, vaak onbewust, onze keuzes richting geven en onze identiteit vormen.

Ik ben geaccrediteerd om de ValueMatch Spiral Dynamics assessement tools in te zetten. Een belangrijk uitgangspunt bij de toepassing van deze instrumenten is, dat de nadruk ligt op mensen de juiste omgeving te bieden waarin ze hun unieke bijdrage kunnen leveren. De instrumenten bestaan uit vragenlijsten die zijn gebaseerd op het gedachtegoed van Prof. Dr. Clare W. Graves en op de methodiek Spiral Dynamics Integral ontwikkeld door Dr. Don Beck. De instrumenten worden geleverd met een compleet rapport met persoonlijke analyse en uitleg over de gebruikte methode.

Het boek Reinventing Organizations  geschreven door Frederic Laloux is gebaseerd op dezelfde leidende principes als Spiral Dynamics. Meer betekenis en zingeving op het werk. Het kan! is de optimistische boodschap van dit boek. Laloux beschrijft hoe we aan het begin staan van een nieuw tijdperk. Daarin dragen belangrijke doorbraken bij aan een diepere voldoening voor leidinggevenden, medewerkers en klanten. Hoe breng jij jouw eigen authenticiteit terug in je werk? Hoe eenvoudig kan een organisatie weer zijn? Wat kun je bereiken door met een gezamenlijk en breed gedragen doel te werken?

Als je liever met de kleurcodes en analyses van Laloux werkt, omdat je daar beter bekend mee bent, zijn de ValueMatch instrumenten daarop aan te passen. De gebruikte kleuren door Laloux verschillen namelijk hier en daar van die van Spiral Dynamics.

Analytic Competence Tool

C.G. Jung en de Analytic Competence Tool
Het concept van archetypes en de hypothese van een collectief onbewuste zijn twee van Jung’s beter bekende ideeën.

Jung was een Zwitserse psychiater en psycholoog (1875-1961).  Bewustwording van jouw natuurlijke kwaliteiten en bijbehorende competenties is onontbeerlijk om de juiste keuzes te kunnen maken. Evenals bewustwording van ‘overlevingsgedrag’: aangeleerde competenties die níet tot je natuurlijke kwaliteiten behoren.

MyHBM heeft de Analytic Competence Tool ontwikkeld, gebaseerd op het werk van Jung, met als doel mensen in organisaties en bedrijven wereldwijd te helpen in hun (professionele) ontwikkeling. Ik ben geaccrediteerd om de ACT in te zetten.  Met gebruikmaking van de ACT heb ik voor ogen dat zoveel mogelijk mensen vitaler leven en werken doordat zij zich bewust zijn van hun natuurlijke kwaliteiten en bijbehorende competenties en deze altijd en overal kunnen inzetten met als gevolg veerkrachtige organisaties. Ik streef naar een wereld waarin bedrijven en organisaties effectief omgaan met de mensen die er werken en waarvoor zij werken. Want een organisatie waar mensen zich vanuit natuurlijke kwaliteiten kunnen inzetten, is veerkrachtig en toekomstbestendig.

Natuur

De natuur is een belangrijke inspiratiebron. Ik neem je graag mee naar buiten vanuit mijn heerlijke coachhuis in Schaijk.

De verborgen dimensie van leiderschap

Om je potentieel volledig te kunnen benutten is een gezond lichaam van essentieel belang.  Ik besteed aandacht aan hoe je met je lichaam omgaat als voertuig van onze levensenergie.

Collega's waar ik mee samenwerk

Naast deze inspiratiebronnen die mijn werkwijze kleuren, combineer ik daarbij mijn expertkennis en mijn trainer- en coachvaardigheden. Praktisch, ontwikkelingsgericht en perspectief biedend.

 

Meer weten over de verschillende diensten die ik kan bieden. Of ga naar klanten waar je kunt lezen wie mijn klanten zijn, wat hindernissen zijn waar zij tegenaan lopen en hoe ik daar mee aan de slag ben gegaan.