Burn-out

is een balansverstoring

Als je dichter bij de grenzen van je draagkracht komt, omdat de draaglast te groot wordt, zal je veerkracht steeds verder afnemen. Spanningen, gevoelens van onrust en onveiligheid nemen toe. 

Wil jij mogelijkheden vinden om jezelf en je situatie te veranderen?  Kies voor coaching en wacht niet totdat je lichaam je dwingt. 

STRATEGIEGESPREK

Veerkracht is een rijk concept dat een bijzonder goed inzicht biedt in gezondheid van een complex systeem. Je lichaam is zo’n complex systeem. Een veerkrachtig lichaam betekent niet dat je nooit ziek zult zijn, maar dat je kunt terugveren na een klap en dat je het vermogen hebt om je aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Als je de grenzen van jouw veerkracht overschrijdt dan kan je lichaam haar stabiliteit verliezen.  Als je een kantelpunt bereikt, komen er processen op gang die maken dat je systeem niet terugveert, maar versneld verandert in de verkeerde richting. Bij een kantelpunt is je lichaam zodanig verstoord, dat je systeem overgaat op een ander pad.  Burn-out betekent letterlijk dat je je systeem opbrandt. Als wat je doet totaal anders is dan wat je zou willen, gaat het vroeg of later mis.

Zoals er kantelpunten de verkeerde kant op zijn, zijn er ook kantelpunten de goede kant op. Die bereik je met aantrekkelijke, alternatieve richtingen of paden. Zodat je weer enthousiast kunt worden en verbindingen kunt voelen die betekenis geven.

Neem de spanningen die je voelt in je lichaam serieus. Door je af te sluiten voor dat wat je voelt en weet, verdiep je het probleem en ben je uiteindelijk slechter af. Wees bereid je uit te spreken, hulp te vragen zodat jij en de situatie waarin je je bevindt kunnen veranderen. Want burn-out is geen ziekte, maar een teken dat de balans is verstoord. Het is een uiting van overbelasting of te weinig rust of een combinatie. 

Door de disbalans in de ogen te kijken, bewijs je niet alleen jezelf een dienst, maar ook je omgeving. 

STRATEGIEGESPREK

Met behulp van de resultaten van een Analytic Competence Tool© verruim je je bewustzijn en krijg je zicht op:

  • je natuurlijke kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden;
  • hoe evenwichtig je basishouding is;
  • de mate van je intrinsieke motivatie;
  • hoe je operating system werkt. Dit is van belang om te begrijpen hoe je bijvoorbeeld informatie opneemt en besluiten neemt;
  • hoe resultaatgericht je bent.

Door de resultaten van de ACT meting te koppelen aan een burn-out meting wordt helder

  • je mate van prikkelbaarheid voor externe factoren;
  • op welke innerlijke patronen je gevoeligheid betrekking heeft;
  • en hoe dit zich uit in de buitenwereld.

Op basis van de uitslag van beide metingen en het terugkoppelgesprek krijg je een sleutel in handen voor je verdere ontwikkeling en is een op maat gemaakt coachtraject mogelijk gericht op de begeleiding die jij nodig hebt. 

STRATEGIEGESPREK