Lummelen in ontvankelijkheid.

De zomervakantie is begonnen. Ik blijf in Nederland. Mijn partner en ik hebben een tweede huisje gekocht. We gaan er tijd doorbrengen met elkaar en met vrienden. We gaan musea bezoeken, slenteren door de Nederlandse steden en dorpen en de nieuwe omgeving verkennen.

Lummelen in ontvankelijkheid tussen alle gebeurtenissen en activiteiten in. Energetisch gezien is de zomer het hoogtepunt van het jaar. De energie is op haar maximum. Dat geeft vaak een goed gevoel, maar houdt wel het gevaar in van blijven doordraven.

Juist dromen, afdwalen en van tijd tot tijd lanterfanten, zorgen ervoor dat het goed met me blijft gaan. Onbestemde momenten van doelloosheid koesteren. Rondhangen, mijmeren, lummelen.

Open staan voor wat ik zie, voel, hoor, ruik – zonder terughoudendheid. Rustig aanwezig zijn, zonder dat er iets moet. Dit levert vaak fascinerende ervaringen op. Kijken naar een openluchtvoorstelling van zwaluwen in de lucht, een frisse regenbui diep opsnuiven, genieten van de nieuwe plek.

Hiervoor hoef ik niet per se te reizen. Ik geloof niet dat in reizen per definitie vrijheid zit en in honkvastheid belemmering. De ware ontdekkingsreis is waarnemen met nieuwe ogen.

Volgens de neuroloog Damasio laten we ons in veel situaties leiden door snelle, niet bewuste processen. Maar daarnaast is er een tweede systeem aan het werk, dat hij ’traag denken’ noemt. Dan is je overlegmodus aan het werk. Je stelt je onmiddellijke reactie uit. En je stelt je voor hoe je iets doet wat tegen het automatisme in gaat. Het snelle, ongecontroleerde waarnemen van de chaos om je heen in zijn voortdurende veranderlijkheid. En het trage denken waarmee je plannen maakt. Een elegant onderscheid vind ik dit.

De komende periode brengt tijd om te laten bezinken wat in de eerste helft van het jaar verworven.  Nieuwsgierig naar wat in me opkomt. Niet te veel willen. En slapen. Slaap is belangrijk voor het gezond houden van de hersenen: het heeft een positieve invloed op geheugen en afweersysteem.

Fijn als je dit artikel doorstuurt naar andere geïnteresseerden.