Spiral Dynamics en het ValueMatch Waardenprofiel

Clare Graves, een Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog heeft aangetoond dat ons gedrag sterk wordt bepaald door waarden- en overtuigingssystemen. Graves opvolgers Don Beck en Chris Cowan bouwden zijn werk verder uit tot de methode Spiral Dynamics© (SD).  Waarden-en overtuigingssystemen zijn in de loop van de 100.000 jaar menselijke geschiedenis ontstaan in reactie op zich telkens wijzigende, complexere levensomstandigheden.

Al naar gelang je levensomstandigheden kunnen waarden- en overtuigingssystemen veranderen. Spiral Dynamics is dan ook geen etiketteersysteem dat mensen in een hokje duwt. Geschiktheid en congruentie zijn de sleutelwoorden. Met hulp van een waardenprofiel krijg je zicht op hoe jij de wereld waarneemt, hoe en waarom je bepaalde keuzes maakt, wat de toon zet voor je relaties en in wat voor situaties je op je gemak bent.

Zo’n profiel beschrijft hoe je over jezelf, anderen en de situatie denkt. Het beschrijft niet wat je denkt. Het zijn dan ook geen persoonlijkheidstyperingen. Wat je drijft kan verschillen in de verschillende levensgebieden waarin je je bevindt zoals gezin, werk, de sportclub etc.

Een kort overzicht. De zes waarden- en overtuigingssystemen hebben een kleur om het praten er over te vergemakkelijken.

waardensystemen van Graves

De vragen waar een waardenprofiel je bij kan helpen, kunnen heel breed en divers zijn. Het kan dus over van alles gaan wat je maar bezighoudt: levensvragen, carrière vragen, relatiedynamiek, ontwikkelingswensen, zingevingsvragen.


toverbal

Ik beheers verschillende ‘kleuren’ coaching stijlen:
Meer Groen: je wilt mij als gelijkwaardige coach en zelf het antwoord ont-dekken;
Meer Blauw: je wilt wat meer houvast door een route met tips en adviezen;
Meer Rood: je popelt om een sprong te maken, het kan je niet snel genoeg gaan;
Meer Oranje: je wilt richting, uitdaging en uitproberen, maar wel praktisch;
Meer Paars: je wilt liever voorzichtig stapjes zetten en wennen aan nieuwe manieren;
Meer Geel: je wilt ‘het grotere plaatje’ en associërend tot creatieve oplossingen komen.

En alle tussenvormen die denkbaar zijn, want je ‘bent’ niet maar één waardensysteem. Jij mag aangeven welke stijl voor jouw het beste werkt en dat kan tijdens het gesprek ook nog veranderen.

Als je diepgaander wilt weten wat Spiral Dynamics is en wat je er aan kan hebben, lees dan hieronder verder.

HEB JE NOG VRAGEN, NEEM CONTACT OP.

NEEM CONTACT OP
Bellen kan ook 0654621605 door op de voicemail je verzoek achter te laten met naam en telefoonnummer. Ik bel je dan terug als je me niet al rechtstreeks aan de lijn kreeg.
 
Terug naar de pagina DIENSTEN