Spiral Dynamics en Waardenprofielen

https://www.marlou-elsen.nl/wp-content/uploads/2017/08/cropped-favicon-logo-marlou.png

Spiral Dynamics en het ValueMatch Waardenprofiel

Clare Graves, een Amerikaanse ontwikkelingspsycholoog heeft aangetoond dat ons gedrag sterk wordt bepaald door waarden- en overtuigingssystemen. Graves opvolgers Don Beck en Chris Cowan bouwden zijn werk verder uit tot de methode Spiral Dynamics© (SD).  Waarden-en overtuigingssystemen zijn in de loop van de 100.000 jaar menselijke geschiedenis ontstaan in reactie op zich telkens wijzigende, complexere levensomstandigheden.

Al naar gelang je levensomstandigheden kunnen waarden- en overtuigingssystemen veranderen. Spiral Dynamics is dan ook geen etiketteersysteem dat mensen in een hokje duwt. Geschiktheid en congruentie zijn de sleutelwoorden. Met hulp van een waardenprofiel krijg je zicht op hoe jij de wereld waarneemt, hoe en waarom je bepaalde keuzes maakt, wat de toon zet voor je relaties en in wat voor situaties je op je gemak bent.

Zo'n profiel beschrijft hoe je over jezelf, anderen en de situatie denkt. Het beschrijft niet wat je denkt. Het zijn dan ook geen persoonlijkheidstyperingen. Wat je drijft kan verschillen in de verschillende levensgebieden waarin je je bevindt zoals gezin, werk, de sportclub etc.

Een kort overzicht. De zes waarden- en overtuigingsystemen hebben een kleur om het praten er over te vergemakkelijken.

waardensystemen van Graves

De vragen waar een waardenprofiel je bij kan helpen, kunnen heel breed en divers zijn. Het kan dus over van alles gaan wat je maar bezighoudt: levensvragen, carrière vragen, relatiedynamiek, ontwikkelingswensen, zingevingsvragen.

Voorbeeldvragen

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik ben wat verlegen en komt niet zo makkelijk voor mezelf op. Wat kan een waardenprofiel mij brengen en waar zitten aangrijpingspunten voor verandering in mijzelf?

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik ben een ontzettende doener en kan niet makkelijk stilzitten en rustig nadenken over wat ik nu eigenlijk met mijn leven/werk/relatie wil. Wat kan me helpen?

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik heb nu geen werk en bij sollicitaties voel ik me onrustig en word ik niet geselecteerd. Hoe kan ik me vanuit mezelf rustiger voelen en me beter laten zien?

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik wil graag vooruit in het leven, maar merk in de praktijk dat ik erg aan het verleden en vertrouwde situaties vastzit. Waar zitten bij mij aangrijpingspunten voor verandering?

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik heb een groot verlangen om voor mezelf te gaan beginnen, maar ik weet niet of ik daar op ‘gebouwd’ ben. Wat zeggen mijn drijfveren hierover?

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik erger me in mijn relatie vaak aan mijn partner en dat doet mij (en ons)  geen goed. Ik wil uitzoeken wat ik er aan kan doen om daar anders mee om te gaan.

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik ben een gevoelsmens en word soms door mijn gevoelens overspoeld op momenten dat een meer relationele reactie handiger zou zijn. Hoe kan ik hier meer ‘grip’ op krijgen?

 • cropped-favicon-logo-marlou.png

  Ik tref mijzelf regelmatig aan in een conflictsituatie met mijn leidinggevende. Wat zijn mijn mogelijkheden om dit te voorkomen?

De uitslag van een waardentest

De ValueMatch-testuitslag bestaat uit meerdere grafiekjes die verschillende dimensies laten zien. Een voorbeeld zie je hiernaast.
Bovenaan de ‘acceptatie’, de volgorde aan drijfveren: stevig Oranje en Groen, gevolgd door, veel lager, Blauw en Geel. Onder de 0-lijn de ‘verwerping’, op de als negatief ervaren kanten van drijfveren: hier met name op Rood, Blauw en Geel.
De kleine grafiekjes eronder tonen de inzet van drijfveren onder druk/stress en de aspiratie laat zien welke ontwikkeling qua drijfveren gewenst wordt.
De ‘spiegeling t.o.v. de samenleving’ laat met de ‘matchfactor’ (hier 6) zien hoe het profiel zich verhoudt tot de drijfveren van de NL-samenleving én van welke drijfveren in de samenleving meer/minder gewenst wordt.

‘Accent in waardensystemen’ toont de verhouding tussen IK en WIJ-centrering.

Waardenprofiel

Het WAARDENPATROON dat de uitslag van de meting laat zien, is per persoon uniek en geeft veel inzicht in wie je bent, wat je denkt en vindt en wat je geneigd bent te doen in allerlei situaties. Een betrouwbaar waardenprofiel is daarmee een effectief hulpmiddel om jezelf beter te leren ‘kennen’ en vragen, problemen of dilemma’s te verhelderen die je op jouw levenspad tegenkomt.

Ik spreek bewust over een Waardenpatroon als resultaat van je meting, omdat de uitslag niet één drijfveer, maar een patroon laat zien met iets van al deze drijfveren, die zich ook nog eens vermengen en elkaar inkleuren/beïnvloeden. Meestal zijn er in een profiel echter twee of drie drijfveren bepalend. En geloof me, Oranje-Blauw is een heel andere combinatie dan Oranje-Geel.

Met de algemene uitleg die je bij het profiel krijgt, kun je jouw eigen profiel dus lezen en begrijpen.
Ik ben volledig opgeleid en gecertificeerd.

Heb je nog vragen hierover? Of wil je een afspraak maken voor een (gratis) telefonisch of online strategiegesprek?
Neem gerust contact op.