Stop met het oplossen van problemen

Als kind leerde je dat je afhankelijk bent van je omstandigheden.
Je kreeg regelmatig te maken met situaties die angstig voor je waren. En dan waren er twee mogelijkheden: je werd gerustgesteld of niet.

In de loop van de tijd ontdekte je, vaak onbewust, hoe je met die voor jou angstige situaties kon omgaan. Door je bijvoorbeeld gekwetst te tonen om confrontatie te vermijden. Of je onzeker op te stellen om te voorkomen dat er eisen aan je werden gesteld. Of door snel kritiek te leveren om te voorkomen dat je zelf bekritiseerd werd. Je leerde je te verdedigen tegen bepaalde situaties, tegen het voelen van de gevolgen van die situaties.

Maar wat een kind niet kan, kun jij als volwassene wel. Jij kan je huidige werkelijkheid leren begrijpen, jij kan leren ontdekken wat er echt aan de hand is. Dat je vaak bezig bent jezelf te beschermen tegen wat er in het verleden is gebeurd.

Wanneer je terecht komt in een situatie waarvan je vermoedt dat deze gevaarlijk of bedreigend is of zou kunnen worden, heb je de neiging om automatisch de muren om je heen op te trekken om je te verdedigen. Maar door die muren hou je de situatie zoals die is juist in stand en kan transformatie niet plaats vinden.

Wanneer je die muren gaat herkennen en leert begrijpen dat om te overleven je goed werd in het Marloublog3‘jezelf voor de gek te houden’ dan beginnen ze te veranderen en brokkelen langzamerhand af.
Dat voelt voor korte tijd weerloos gewend als je was om die muren om je heen. Je voelt je hart trillen. Dat trillen betekent dat je open bent, maar ook dat je nog gelooft in gevaar. Je bent nog onzeker, voorzichtig, op je hoede. Want je bent nog niet gewend aan je openheid.

Om te leren echt te zijn, om te leren jezelf te zijn is de eerste stap tot een vergelijk te komen met je openheid. Het betekent dat je gaat herkennen dat je verdedigingsstrategie niet werkt, omdat deze je juist verwijdert van jezelf en van je innerlijke bronnen. Alles van waarde is weerloos.

De mooiste ontdekking is dat weerloos zijn de poort vormt naar intimiteit, naar echt zijn, naar zijn waar je bent. Na een poosje leer je zonder pantser te zijn zonder je angstig te voelen, zonder de aandrang je te verdedigen, zonder de noodzaak voor innerlijke muren.

Niet langer reactief te zijn, maar er voor te kiezen de creatieve factor in je leven te worden. Je leert jezelf tot volle expressie te brengen en die ervaringen te scheppen die je wilt. Je zelfvertrouwen groeit en het is steeds makkelijker voor je om eerlijk tegenover jezelf en anderen te staan. Je leert de kunst van het creëren en meester te worden in dat te kiezen wat goed voor je is.

P.S. Ik gun het je van harte dat je jouw talenten optimaal kan inzetten. Ik weet dat het mogelijk is. Ik ben heel nieuwsgierig waar jij voor kiest!

Bronnen:
De weg van de minste weerstand, over de kunst van het creëren, Robert Fritz
Het nu van moment tot moment, De realisatie van je ware natuur door de beoefening van Aanwezigheid, A.H. Almaas.
Alles van waarde is weerloos, Lucebert.
De tekening is gemaakt door Gerda Dekker, DC Paardencoaching.

Fijn als je dit artikel doorstuurt naar andere geïnteresseerden.

Copyright © 2014 Marlou-Elsen Je mag mijn artikelen of delen van mijn artikelen gebruiken, mits je de volgende status als bronvermelding opneemt (Copyright © 2014 Marlou-Elsen, www.marlou-elsen.nl). Ik vind het fijn als je mij daarover informeert.

Schrijf je in voor mijn e-boek Van Keuzestress naar Keuzekunst. Dan ontvang je iedere derde dinsdag van de maand een waardevol artikel in je mailbox.