Lik eens aan je fiets!

fietsHet bedrijfsleven roept om innovatie, het onderwijs om motivatie, en de politiek om vernieuwing in de aanpak van steeds grotere problemen. Dit creëert een spanningsveld. Aan de ene kant snel resultaat afleveren, presteren onder tijds- en budgetdruk. Aan de andere kant innovaties afleveren en dat vráágt juist om tijd en budget.

Iedere eerste zondag van de maand loop ik met mensen en paarden in stilte door de bossen van Berg en Dal. Iedere maand staat er een thema centraal uit het boek van Jaap Voigt: ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’. Dit boek geeft een leidraad om in een natuurlijk ritme te leven. Zo’n ritme helpt om staande te blijven en daadwerkelijk creatief te kunnen zijn te midden van een turbulente wereld.

In dit artikel ga ik in op 5 aspecten die helpen bij vernieuwen.     

  1. Afwijken en speelsheid helpen bij vernieuwen. Ruimte voor ‘anders’ geeft vernieuwing een kans. Maar ons verlangen naar complimenten, naar bevestiging dat we het goed doen, staat daar vaak haaks op. Innoveren, iets nieuws creëren met als doel geprezen te worden door anderen werkt over het algemeen niet zo best. Vaak wordt vernieuwing in eerste instantie raar gevonden, afgewezen zelfs omdat de mogelijkheden niet meteen zichtbaar zijn of omdat de meeste mensen graag het bekende in stand houden. 
    Scheppen, vernieuwen en onze creativiteit inzetten is super persoonlijk. Iedereen is anders en ieder heeft een volkomen eigen manier om zich uit te drukken en een bijdrage te leveren. Jij hebt jouw eigen unieke onuitputtelijke creatieve bron. Maar het vraagt wel de bereidheid en moed om te onderzoeken, te experimenteren, te ervaren.

    Wat staat jou nu te doen?
  2. Daadwerkelijk vernieuwen vraagt niet alleen om lef, maar ook om geduld. Want het gaat niet altijd meteen zoals jij het wilt. Stop dan ook niet bij de eerste tegenslag of weerstand. Juist niet. Zie het als een moment voor onderzoek. Wanneer je weet wat er achter de weerstand zit kun je er iets aan doen. Leer er van en ga door. Denk maar aan hoe het ging toen je leerde fietsen. Vallen, opstaan en opnieuw proberen en er vooral plezier in blijven houden. Zo geef je jezelf de kans om te ontdekken waar je allemaal toe in staat bent.

    Lukt het je om geduld te oefenen en zicht te houden op wat jou werkelijk bezielt?
  3. Zorg voor focus. Om te kunnen vernieuwen is het essentieel dat je bewust je aandacht leert richten. Een gemiddeld mens kijkt vaak zonder te zien, Roodluistert zonder te horen, raakt aan zonder te voelen, eet zonder te proeven, beweegt zonder zich van zijn lichaam bewust te zijn, ademt in zonder te ruiken en praat zonder te denken. Gebrek aan aandacht, concentratie, gedachteloos dingen doen maken verward, chaotisch en rusteloos. Je staat bloot aan zoveel prikkels en selecteert continue wat je waarneemt. Hoe alerter je bent en hoe meer belang je aan iets hecht des te beter zul je waarnemen. Om te kunnen scheppen is het van belang om echt te zien, te voelen, te horen, bewust te zijn. Er gaat dan een wereld voor je open. Je kent wel het spelletje: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’.
    Concentreer je maar eens op alles wat rood is om je heen en verbaas je over hoeveel rood je ziet en de diversiteit in kleuren rood. Door je focus neem je intensiever waar en komt er nieuwe informatie binnen. 
    Een stapel stenen houdt op een stapel stenen te zijn op het moment dat een enkel mens er naar kijkt met in zijn hoofd het beeld van een kathedraal”. Antoine St. Exupéry.

    Wat voor beeld zit er in jouw hoofd als je kijkt naar een stapel stenen?
  4. Om te vernieuwen is ook loslaten van belang. Loslaten van activiteiten, gedachten en emoties die niet meer levensvatbaar zijn.

    Wat zijn zaken of mensen die je onrustig maken of afleiden? Lukt het je om je daar van los te maken?
  5. Kies voor vernieuwing. Je hebt invloed! Ervaar de rijkdom van jouw creatieve bron met jouw unieke kwaliteiten. Zet ze in het licht. Laat ze tevoorschijn komen. Jouw waarheid overtuigt zonder dat je hoeft te overtuigen. Wees met grote toewijding en al je deskundigheid dienstbaar aan dat wat nodig is.

    Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?
    Ik heb twee zomeraanbiedingen voor je:  ‘Van Inspiratie naar Transformatie’ en ‘Richting kwijt, loop het Groeitapijt’.  Ik ontmoet je daar graag.

 Fijn als je dit artikel doorstuurt naar andere geïnteresseerden.

Copyright © 2015 Marlou-Elsen
Tekeningen gemaakt door Gerda Dekker, DCpaardencoaching.

Je mag mijn artikelen of delen van mijn artikelen gebruiken, mits je de volgende status als bronvermelding opneemt (Copyright © 2015 Marlou-Elsen, www.marlou-elsen.nl). Ik vind het fijn als je mij daarover informeert.

Schrijf je in voor mijn e-boek Van Keuzestress naar Keuzekunst. Dan ontvang je iedere derde dinsdag van de maand een waardevol artikel in je mailbox.