Liefde in actie

hart hersenen MarlouEen paar weken geleden was ik op een bijeenkomst met het thema ‘Care First’. Bij elke gedachte, emotie of handeling stel je jezelf de vraag: “Is het liefde in actie (Care First) of angst (Money First)”?

Doel in mijn leven en werk is het vergroten van de kracht en reikwijdte van Liefde in Actie. Ik zie een wereld vol mogelijkheden met allerlei initiatieven die Liefde in Actie voorop stellen. In die wereld nodig ik mijn coachees uit. En van daaruit gaan we op zoek naar kansen én belemmeringen. Want vaak benemen de belemmeringen je het zicht op je kansen.


Een vraag die ik regelmatig stel aan mijn coachees, en ook aan mezelf is: Stel dat je vorm hebt gegeven aan dat waar je altijd al van droomde en over sprak? Stel dat jouw partij aan de macht is gekomen en je precies die samenleving krijgt die je altijd al wilde hebben? Hoe zou jij dan in die maatschappij leven, jij persoonlijk? En dan nodig ik mijn coachee(s) uit nu op die manier te gaan leven.

De filosofe Hannah Arendt (1906-1975) is voor mij hierbij een grote inspiratiebron, omdat haar werk doordrenkt is van de overtuiging dat zolang wij leven, wij in staat zijn een nieuw begin te maken. Zij zoekt het typisch menselijke niet in onze sterfelijkheid, zoals veel denkers, maar in onze ‘geboortelijkheid’. een begin waarin nieuwe mogelijkheden zich openen en ook het verleden in een nieuw licht komt te staan. Dat je iets teweeg kunt brengen wat er eerder nog niet was op ieder moment in je leven.

Onbevangen het nieuwe verwelkomen of toch liever het oude beschermen? Vrijheid gunnen of een gevoel van verantwoordelijkheid bijbrengen? Volgens Hannah Arendt zijn dit valse dilemma’s. Het gaat niet om of-of, maar om en-en.

liefdeDe taak van mij als coach en van alle opvoeders en leraren is altijd een kwestie van balanceren. Wanneer ik de oude wereld met al zijn waarden en leerstof door de strot duw van diegenen die ik coach – als me dat al zou lukken – dan misken ik de belofte van het nieuwe.

Maar weigeren mijn coachees zich in hun oude ervaringen te verdiepen, dan ontdekken zij nooit hun eigen mogelijkheden die te veranderen. Met Arendt ben ik dan ook een groot voorstander van het oude én het nieuwe te koesteren en zo de wereld duurzaam te vernieuwen.

Dat we – zolang we leven – in staat zijn een nieuwe begin te maken, een begin waar nieuwe mogelijkheden zich openen en ook het verleden in een nieuw licht komt te staan. Dat is voor mij de kern van mijn werk als coach en ook de kern van mijn leven.

Wat is daar voor nodig?

  • Moed. Ik schreef hier eerder een e-zine over met de titel Gedurfd leiderschap. maar ‘moed’ is niet het enige.
  • Je moet ook de kans krijgen en de kans nemen om je uit te spreken over datgene wat er toe doet in jouw wereld. En dat lukt niet wanneer je monddood wordt gemaakt. Dan zullen mensen sneller vereenzamen, radicaliseren of lijden aan beklemmende normen binnen de eigen groep.
  • Essentieel ook is Gezag. Iemand die met gezag spreekt, laat vanuit een diepe betrokkenheid zien wat er toe doet.
  • En last but not least Liefde in Actie. Volledig mens zijn lukt alleen als je van de anderen mag verschillen, én je verbonden voelt in de zorg voor de wereld die wij allen met elkaar delen. 

Dan openen zich nieuwe, betekenisvolle werelden.
Ik nodig jou uit je droom NU te leven.

 

Fijn als je dit artikel doorstuurt naar andere geïnteresseerden.

Copyright © 2016 Marlou-Elsen Je mag mijn artikelen of delen van mijn artikelen gebruiken, mits je de volgende status als bronvermelding opneemt (Copyright © 2016 Marlou-Elsen, www.marlou-elsen.nl). Ik vind het fijn als je mij daarover informeert.

Schrijf je in voor mijn e-boek Van Keuzestress naar Keuzekunst. Dan ontvang je iedere derde dinsdag van de maand een waardevol artikel in je mailbox.