Het gaat steeds beter!

bewegingHet jaar 2016 loopt ten einde. Nu kan ik het gaan hebben over de dwaze wereld waar we in leven: Trump, Brexit, klimaatverandering, aanslagen, populisme. Dat we op een afgrond afstevenen. Toch is er nog nooit zo weinig oorlog geweest in de geschiedenis als nu. Om precies te zijn: in 6 van de 202 landen van de wereld. In 196 landen dus niet!

Op vrijwel alle fronten is vooruitgang geboekt. Levensverwachting weerspiegelt de toestand van de mensheid. In 1950 was de gemiddelde levensverwachting van de wereldburger 48, nu is die 71!

Media zoeken naar misstanden in de wereld. Alles wat goed gaat is normaal en haalt het nieuws niet. Er waren bijvoorbeeld veel meer inspraakavonden over asielzoekers waar het goed ging (42) dan bijeenkomsten waarbij rellen uitbraken (7). Maar alleen die laatsten zien we op het journaal. Daardoor denkt menigeen dat DE Nederlanders geen vluchtelingen willen.

Nog enkele cijfers uit Nederland om hoopvol en licht het nieuwe jaar in te gaan:
Sinds 1960 is de overlevingskans van kinderen met kanker van 20 naar 80% gestegen.
Sinds 1970 is het aantal verkeersdoden van 3400 naar 620 gedaald.
Sinds 1980 is de uitstoot van zwaveldioxide door de industrie met 80% gedaald.
Sinds 1990 is het percentage allochtonen met werk van 31 naar 51% gestegen.

Hoe blijf je vol goede moed in deze dwaze wereld? Margaret Wheatley schreef er een boek over. 

Margaret Wheatley spreekt in haar boek Ver van huis over krijgerschap. Krijgerschap met als doel sterke relaties en gemeenschappen bouwen, gebaseerd op vertrouwen in elkaar. Want wanneer je elkaar vertrouwt, deel je informatie, betrek je elkaar in besluitvorming en nemen motivatie en betrokkenheid toe.

Wat Wheatley verstaat onder krijgerschap zet ik hier uiteen: een pad voor krijgers

 • Krijgers zijn dankbaar hun juiste werk ontdekt te hebben en blij zich ermee bezig te mogen houden.
 • Zij belichamen waarden en handelwijzen die in het hier en nu een zinvol leven schenken. En doen afstand van de behoeften een stempel te willen drukken op de toekomst.
 • Krijgers weigeren aan de agressie, angst en verwarring van deze tijd bij te dragen.
 • Zij verwelkomen elke mogelijkheid om zich te bekwamen in vaardigheden van mededogen en inzicht.
 • Zij verzetten zich tegen het najagen van de bedrieglijke veiligheid van zekerheid en stabiliteit.
 • Krijgers scheppen behagen in het succes van hun werk, maar laten de behoefte varen dat anderen hun succesvolle methoden overnemen.
 • Zij weten dat aan alle problemen complexe oorzaken ten grondslag liggen. Ze leggen de schuld nooit bij één enkele persoon of oorzaak, zichzelf en collega’s incluis.
 • Krijgers zijn alert op hun relaties en trachten bewust de polariserende dynamieken van deze tijd tegen te gaan.
 • Hun daden belichamen het vertrouwen dat wij mensen ons door alles heen kunnen slaan, zolang we maar samen zijn.
 • Krijgers zijn aanwezig voor de wereld zoals zij is, met open hart en zonder te oordelen, wetende dat dit zachtaardigheid, fatsoen en onverschrokkenheid tot bloei zal brengen.
 • Zij zijn even zorgzaam en liefdevol voor zichzelf als voor anderen en nemen de tijd voor rust, reflectie en vernieuwing.
 • Krijgers zijn rijkelijk gezegend met momenten van vreugde, humor, gratie en plezier. Dit stemt dankbaar.

alles op een rijtjeIk kies voor het krijgerschap om bij te kunnen dragen aan het versterken van relaties en gemeenschappen.

Wat een krijger nodig heeft is moed en elkaar. Moed om ervoor te gaan staan; om op kritieke momenten te doen wat nodig is. En steun van elkaar.

 

Fijn als je dit artikel doorstuurt naar andere geïnteresseerden.

Copyright © 2016 Marlou-Elsen Je mag mijn artikelen of delen van mijn artikelen gebruiken, mits je de volgende status als bronvermelding opneemt (Copyright © 2016 Marlou-Elsen, www.marlou-elsen.nl). Ik vind het fijn als je mij daarover informeert.

Schrijf je in voor mijn e-boek Van Keuzestress naar Keuzekunst. Dan ontvang je iedere derde dinsdag van de maand een waardevol artikel in je mailbox.