Een kleurrijke toverbal!

cropped-toverbal.pngHet begeleiden van Management Teams doe ik graag, vooral als de MT leden open staan voor begeleiding. Zo’n MT bijeenkomst had ik vorige week: drie mensen die echt wilden weten waarom ze elkaar regelmatig in de weg zitten. Terwijl ze alle drie hetzelfde willen: constructief samen bouwen aan een toekomstbestendige organisatie.

‘Kent u de kleur van een toverbal?’ staat er op mijn auto. Hoe kun je zodanig samenwerken dat iedere kleur van die toverbal gezien wordt en niet alleen de buitenkant?

Over die vraag gaat mijn artikel van vandaag.

Een kleurrijke toverbal is dit MT. Drie karakters met verschillende talenten.

Tijdens mijn begeleiding is er ruimte voor alle stemmen – ook de elkaar tegensprekende stemmen, de onaffe en de nog ongrijpbare. Helder, dwars en kritisch. Maar wel vanuit dat waar het hart voor klopt. Waardoor de gesprekspartners steeds dieper kunnen afdalen.

Echte dialoog in een gesprek van aangezicht tot aangezicht betekent controleverlies. Menselijke relaties zijn rijk, rommelig en veeleisend. Lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen vormen deel van de taal. Je moet direct reageren, met het risico dat je iets verkeerds zegt, spijt krijgt van je woorden of iets terug moet nemen. Als extern begeleider bied ik concrete handvatten en gerichte ondersteuning om tot zo’n dialoog te komen.

En de MT leden trapten in valkuilen, sloegen zijpaden in. Gaven aan regelmatig ontmoedigd, teleurgesteld te zijn, omdat ze vonden dat ze weer de fout in waren gegaan. Maar tegelijk geldt: ‘In een dwarsstraat kom je vaak de mooiste dingen tegen’ (uitspraak van Loesje).

Icoon_synchroniciteit_DEF_kleinPraten met elkaar leidt tot emotionele verbintenis, versterkt het zelfvertrouwen en kweekt empathie. Vooroordelen, wederzijds onbegrip, misverstand en alle andere obstakels maken het menselijke verkeer ingewikkeld. Maar eenmaal overwonnen, is dat wat het leven diepgang verleent.

In gesprek zijn met anderen kan lastig zijn. Regelmatig geldt dat ook voor in gesprek zijn met jezelf. Tijdens zo’n interne monoloog bevraag je je eigen opvattingen en idealen. Je bedenkt wie je bent en welke overtuigingen je koestert.

Wat daarbij helpt is stilte en ruimte. Mensen zoals Boeddha, Jezus, Krisnamurthi trokken zich regelmatig terug uit de drukte om te onderzoeken, te reflecteren en vervolgens de route waar nodig bij te stellen. En om met hernieuwde energie de weg te vervolgen.

Het inbouwen van stilte en ruimte is een voorwaarde voor een zinvolle reis. Is jouw leven het leven zoals jij het wilt ervaren? Resoneert het met jouw levensstroom en met de levensstroom van de organisatie? Ervaar je voldoende pk’s; plezier en kracht? Dat zijn de vragen die ik stelde aan de MT leden. Vragen die ik ook stel tijdens een Persoonlijk Richtinggevend Traject.

Merk je dat je ergens enthousiast over wordt en dat je vloeiend een bepaalde richting in gaat waar je kunt stralen? Of verschijnen er slagbomen op je weg in de vorm van tegenslag?

Ieder heeft iets bij te dragen, iets dat je met voldoende plezier en kracht, met voldoende pk’s kan doen. Het groeit mee met je bewustzijn, je leven en je inzichten. En met elkaar vormen we een kleurrijke toverbal.

 

Fijn als je dit artikel doorstuurt naar andere geïnteresseerden.

Copyright © 2016 Marlou-Elsen Je mag mijn artikelen of delen van mijn artikelen gebruiken, mits je de volgende status als bronvermelding opneemt (Copyright © 2016 Marlou-Elsen, www.marlou-elsen.nl). Ik vind het fijn als je mij daarover informeert.

Schrijf je in voor mijn e-boek Van Keuzestress naar Keuzekunst. Dan ontvang je iedere derde dinsdag van de maand een waardevol artikel in je mailbox.