De kracht van zelfreflectie

Minder dan u van mij gewend was, schrijf ik nieuwe blogs. Ik heb, zoals wij allen, mij moeten verhouden tot Covid 19. In goede gezondheid gelukkig, maar wat veranderde er veel. Natuurlijk ben ik dankbaar dat ik werk heb, maar wat mis ik het echte samenzijn. Teams en Zoom-ontmoetingen; het is beter dan niets, maar echt blij word ik er niet van.

Doordat er veel wegviel, heb ik de tijd genomen om na te denken wat ik ‘van waarde’ vind en wat ik onder ‘vooruitgang’ versta. Deze e-zine gaat over de kracht van zelfreflectie.

Letterlijk elkaar de hand reiken kan niet. Fysiek elkaar vast houden kan alleen nog met huisgenoten. Op straat, in winkels en zelfs in ons eigen huis, als we die ene persoon op bezoek krijgen, moeten we de noodzakelijke anderhalve meter afstand houden. Als deze crisis ons iets duidelijk maakt, is het een gemis om gewoon vanzelfsprekend ergens te zijn. Samen!

Hoe kunnen we toch samen zijn?
Ondanks alle zorgen en angsten bloeien er ook prachtige initiatieven op in deze Coronatijd. Nabuurschap groeit doordat mensen niet alleen hun zorgen onderling bespreken, maar ook vorm geven aan mooie initiatieven van steun en aandacht. Want net als geluk vermenigvuldigt saamhorigheid zich als je het deelt.

Wat de Coronacrisis laat zien is een glimp van een andere samenleving. Een samenleving met een nieuwe balans tussen markt, overheid en lokale gemeenschappen. Een balans waar lokale gemeenschappen meer ruimte krijgen.

Net als ik gebruiken velen deze crisis om na te denken hoe we onze samenleving georganiseerd willen hebben. Dat er nagedacht wordt over de vraag wat we ‘van waarde’ vinden en wat we onder ‘vooruitgang’ verstaan. Kijk maar eens op de site van de Ella Vogelaar Academie. 

Want wij kunnen zelf vorm geven aan een omgeving die wij waardevol vinden. Ik wil ook jou uitnodigen om na te denken over de vraag: wat vind jij waardevol?

  • Belichaam jij waarden en handelwijzen die je een zinvol leven schenken?
  • Verzet jij je tegen het najagen van de bedrieglijke veiligheid van zekerheid en stabiliteit?
  • Weet jij dat aan de meeste problemen complexe oorzaken ten grondslag liggen? En leg je daarom de schuld nooit bij één enkele persoon of oorzaak, jezelf en je collega’s incluis. 
  • Doe jij het voor jou juiste werk en ben je er blij mee?
  • Ben je alert op je relaties en tracht je bewust de polariserende dynamieken van deze tijd tegen te gaan?
  • Belichaam jij het vertrouwen dat wij mensen ons door alles heen kunnen slaan zolang we maar samen zijn?
  • Ervaar jij dat je rijkelijk gezegend bent met momenten van vreugde, humor en plezier en dat dit je dankbaar stemt?
  • Ben jij even zorgzaam en liefdevol voor jezelf als voor anderen en neem je de tijd voor rust en reflectie?

Kom je niet toe aan rust en reflectie in deze coronatijd? Heb je zo veel ballen in de lucht te houden dat je er zelf bij inschiet? Dan heb ik een mooi aanbod:voorkant-huis

Je bent welkom om mijn gezellig ingerichte huis in Nijmegen te gebruiken en daar tot jezelf te komen. Je hebt het huis voor jou alleen. Er is een ruime slaapkamer en verschillende kamers met rustige reflectieplekken. Bovendien zijn Berg en Dal en de Ooijpolder vlakbij.