De kracht van zelfreflectie

Minder dan u van mij gewend was, schrijf ik nieuwe blogs. Ik heb, zoals wij allen, mij moeten verhouden tot Covid 19. In goede gezondheid gelukkig, maar wat veranderde er veel. Natuurlijk ben ik dankbaar dat ik werk heb, maar wat heb ik het echte samenzijn ge mist. Teams en Zoom-ontmoetingen; het is beter dan niets, maar echt blij word ik er niet van.

Doordat er veel wegviel, heb ik de tijd genomen om na te denken wat ik ‘van waarde’ vind en wat ik onder ‘vooruitgang’ versta. Deze e-zine gaat over de kracht van zelfreflectie.

Letterlijk elkaar de hand reiken kon niet. Fysiek elkaar vast houden kon alleen nog met huisgenoten. Op straat, in winkels en zelfs in ons eigen huis, als we die ene persoon op bezoek kregen, moesten we de noodzakelijke anderhalve meter afstand houden. Als deze crisis ons iets duidelijk maakte, is het een gemis om gewoon vanzelfsprekend ergens te zijn. Samen!

Hoe konden we toch samen zijn?
Ondanks alle zorgen en angsten bloeiden er ook prachtige initiatieven op. Nabuurschap groeide doordat mensen niet alleen hun zorgen onderling bespraken, maar ook vorm gaven aan mooie initiatieven van steun en aandacht. Want net als geluk vermenigvuldigt saamhorigheid zich als je het deelt.

Wat de Coronacrisis laat zien is een glimp van een andere samenleving. Een samenleving met een nieuwe balans tussen markt, overheid en lokale gemeenschappen. Een balans waar lokale gemeenschappen meer ruimte krijgen.

Net als ik gebruiken velen deze crisis om na te denken hoe we onze samenleving georganiseerd willen hebben. Dat er nagedacht wordt over de vraag wat we ‘van waarde’ vinden en wat we onder ‘vooruitgang’ verstaan. Kijk maar eens op de site van Nederland Zorgt voor Elkaar. 

Want wij kunnen zelf vorm geven aan een omgeving die wij waardevol vinden. Ik wil ook jou uitnodigen om na te denken over de vraag: wat vind jij waardevol?

  • Doe jij het voor jou juiste werk en ben je er blij mee?
  • Doe jij de juiste dingen?
  • Verzet jij je tegen het najagen van de bedrieglijke veiligheid van zekerheid en stabiliteit?
  • Weet jij dat aan de meeste problemen complexe oorzaken ten grondslag liggen? En leg je daarom de schuld nooit bij één enkele persoon of oorzaak, jezelf en je collega’s incluis. 
  • Ben je alert op je relaties en tracht je bewust de polariserende dynamieken van deze tijd tegen te gaan?
  • Belichaam jij het vertrouwen dat wij mensen ons door alles heen kunnen slaan zolang we maar samen optrekken?
  • Ervaar jij dat je rijkelijk gezegend bent met momenten van vreugde, humor en plezier en dat dit je dankbaar stemt?
  • Ben jij even zorgzaam en liefdevol voor jezelf als voor anderen en neem je de tijd voor rust en reflectie?