Alles op een rijtje!

Mijn eerste e-zine en artikel schreef ik in juni 2014. Toealles op een rijtjen lanceerde ik ook mijn e-boek ‘Van keuzestress naar keuzekunst’. Sindsdien schreef ik iedere derde dinsdag van de maand een e-zine.

De e-zines gaan over mijn werk als organisatie-adviseur en coach, waarbij ik mij richt op de doelgroep leiders en bestuurders. Mijn specialisatie is vormgeven aan toekomstbestendige organisaties.

In dit artikel leg ik uit hoe ik vormgeven aan toekomstbestendige organisaties zie. En presenteer ik een nieuw aanbod voor een nieuwe doelgroep.

Het klinkt je waarschijnlijk vreemd in de oren, maar toekomstbestendige organisaties draaien niet op de eerste plaats om mensen. Centraal staat het grotere doel van de organisatie, en niet zozeer persoonlijke verlangens en behoeften, hoe positief en belangrijk die ook zijn. De focus ligt op wat nodig is, zodat de organisatie daadwerkelijk vorm geeft aan haar bedoeling. Een dergelijke focus helpt daarmee tegelijkertijd om de organisatie te beschermen tegen al te grote ego’s en politieke spelletjes.

Zo’n focus fungeert als een kompas dat richting geeft en inspireert, en is niet slechts een verklaring in het jaarverslag. Als je je in dienst kunt stellen van waar het in je organisatie om gaat – de bedoeling van de organisatie – denk je niet vooral aan jezelf. Je bent in staat om boven je eigen verlangens en behoeften uit te stijgen om je dienstbaar op te stellen. Het gaat dan om vragen als: wat zijn de identiteit en het doel van de organisatie en waar kan jij op dit moment je organisatie het beste mee dienen?

Maar als het gaat om de organisatie en haar bedoeling en niet om persoonlijke verlangens en behoeften, waar blijf ik dan met mijn persoonlijke verlangens en behoeften hoor ik je vragen? Tellen die dan niet meer mee?

Natuurlijk spelen persoonlijke verlangens en behoeften een rol. Daar dien je over na te denken. Belangrijke vragen zijn dan: resoneert de bedoeling van jouw organisatie met iets in jou? Is dit de plek waar jij je eigenheid tot uitdrukking kan brengen? Zal deze baan of deze studie jou helpen te groeien en je te blijven ontwikkelen? Pas je bij de rol die je nu vervult (vaardigheden en gedrag)?. Kortom: pas jij bij de organisatie waar je nu werkt (haar waarden en zelfsturingsmethoden).spiral

Hier echt over nadenken is van essentieel belang voor iedereen. Mijn ervaring is echter dat weinig mensen hier echt de tijd voor nemen. ‘Nadenken is voor mensen zoals zwemmen voor katten’ schreef Daniel Kahneman in zijn boek Ons onfeilbare denken. ‘Ze kunnen het wel, maar doen het liever niet’.

Daar waar de bedoeling van een organisatie en de individuele mogelijkheden met elkaar resoneren en elkaar versterken, is sprake van toekomstbestendigheid – zowel van de organisatie als van jou als individu. Hoe meer de bedoeling van de organisatie waar je werkt duidelijk is én hoe beter jij weet wat je wil en kan, des te meer kan jij bijdragen aan de organisatie om haar werk in de wereld te doen.

Om je te helpen in contact te komen met je mogelijkheden lanceerde ik een tweede website voor de doelgroep studenten, werkzoekenden en werkenden in welke vorm dan ook. Zie www.drijfveren-inzicht.nl Op deze website lees je hoe een dieper inzicht in je drijfveren helpt om dat wat je wil en kan helder te krijgen. Nadenken over je drijfveren is iets waar je niet vroeg genoeg mee kunt beginnen.

Inzicht in je drijfveren kan je helpen jezelf beter te begrijpen, antwoord te krijgen op wezenlijke vragen, en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.Ik verzeker je dat je blij zult zijn met wat de Drijfverentest en eventueel de duiding en coaching je opleveren. Het zien en (her)kennen van je eigen drijfveren versterkt je zelfvertrouwen en je manifestatiekracht, waardoor je kan bijdragen aan de bedoeling van de organisatie waar je werkt of gaat werken op een manier die ook jouw groei en ontwikkeling ten goede komt.

Ik ontmoet je graag.

Fijn als je dit artikel doorstuurt naar andere geïnteresseerden.

Copyright © 2016 Marlou-Elsen Je mag mijn artikelen of delen van mijn artikelen gebruiken, mits je de volgende status als bronvermelding opneemt (Copyright © 2016 Marlou-Elsen, www.marlou-elsen.nl). Ik vind het fijn als je mij daarover informeert.

Schrijf je in voor mijn e-boek Van Keuzestress naar Keuzekunst. Dan ontvang je iedere derde dinsdag van de maand een waardevol artikel in je mailbox.